De Faire Ronde

Eerlijke en duurzame handel, je komt het meer tegen dan je denkt. Ook in Sint-Truiden!

Tijdens De Faire Ronde ontdek je lokale handelaars en bedrijven, verenigingen en organisaties, producenten en consumenten met LEF*, namelijk die Lokaal, Ecologisch en Fair (LEF) denken én doen. Zo werken ze elk mee aan een duurzame en eerlijke samenleving.

Nieuwsgiering naar hen?

Neem dan op zaterdag 11 mei 2024 - op World Fair Trade Day - deel aan De Faire Ronde: een wandel- en fietstocht langs locaties in Sint-Truiden die lokaal, ecologisch en fair denken én doen. Zo werken we als Faire Gemeente mee aan een samenleving met LEF*!

Nieuw dit jaar is dat we het extra leuk maken met een stempelwedstrijd. Bij elke locatie die je bezoekt, kun je een stempel verzamelen. Of je nu naar de streekproductenwinkel gaat, de Samen Tuin bezoekt of naar een voedselbos gaat, vergeet niet je stempelkaart mee te nemen!

Heb je minstens 3 stempels verzameld? Dan mag je je kaart in de urne deponeren in de Oxfam-Wereldwinkel vóór 17u. Hier kan je gedurende de hele Wereld fair trade dag genieten van allerlei proevertjes en een warm ontvangst door de vrijwilligers.

Om 17 uur nodigen we iedereen uit op het Trudoplein voor een gezellige receptie, waar we een winnaar zullen loten. De gelukkige gaat naar huis met een mand vol (h)eerlijk lekkers.

Fiets of wandel mee, verzamel stempels, en wie weet win jij die fantastische mand. Tot dan!

Concreet

  • Fietsen en wandelen langs locaties met een duidelijk en concreet engagement voor fair trade, lokale duurzame voeding en bewust consumeren.
  • Je kan er duurzame producten aankopen of proeven, meedoen aan een activiteit of je laten inspireren en je kennis vergroten.
  • Aan de hand van tips en weetjes ontdek je wat de begrippen ‘lokale duurzame voeding,’ ‘fair trade’ en ‘bewust consumeren’ inhouden en wat dit betekent Sint-Truiden.
  • Je raadpleegt de locaties via een kaartje (af te halen bij de deelnemende locaties of download de kaart hier) of digitaal en navigeert grotendeels via de fietsknooppunten.

Anders dan vorig jaar is dat je gedurende heel de dag, zelf je traject kan uitstippelen!

Deelnemende locaties

Openingsuren: zat 11 mei 9u tot 17u
In onze streekproductenwinkel bij de dienst toerisme vind je een ruim assortiment van meer dan 100 streekproducten.
Een greep uit ons assortiment: Wijnen, Bieren, Gin, Stroop, Vruchtenconfituren, Vruchtensappen, Stroopkoekjes, Chocolade, Honing, Mosterd, Zeep, Vinaigrette, …
Wij bieden eveneens de mogelijkheid om een leuke cadeaumand samen te stellen. Een perfect en origineel cadeau.

Openingsuren: zat 11 mei 13u tot 16u
Het moestuinencomplex ‘Samentuin’ aan de Volmolenweg is ontstaan uit een samenwerking tussen Ligo (vroeger Open School), stad Sint-Truiden, Limburg.net, Velt,... en vrijwilligers. De tuin wordt beheerd door cursisten en begeleiders van Ligo, Centrum voor Basiseducatie. Samen tuinieren biedt anderstaligen heel wat extra kansen om Nederlands te oefenen. Expertise en ervaringen worden gedeeld. Zeker ook met tuiniers van andere percelen. Er wordt ecologisch gewoeld, gezaaid, geplant en geoogst. Er wordt gepraat, gelachen, thee gedronken en … gezongen. Onze volkstuin is een ontmoetingsplaats voor iedereen die eens een babbeltje wil slaan of tuinervaringen wil delen. Wees welkom! We werken er elke maandag- en donderdagnamiddag van 13u tot 16u.

  • Fietsbieb (tegenover de ingang van het klein park Sint-Trudostraat)

Openingsuren: zat 11 mei 13u30 tot 16u
Bij de Fietsbieb kun je voordelig kinderfietsen ontlenen. Fietsjes kunnen gratis omgeruild worden voor een andere fiets doorheen het jaar. We hebben een aanbod voor kinderen tot 12 jaar. Met een abonnement van € 20 en een waarborg van € 20 mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. Tijdens dat jaar mag je die fiets bovendien inruilen voor een groter exemplaar of voor een ander model uit ons aanbod.
De Fietsbieb is open elke tweede zaterdag van de maand. Het aanbod staat ook open voor inwoners van andere gemeentes.

Openingsuren: zat 11 mei 11u tot 17u 
Welkom bij Okazi, dé kringloopwinkel in Sint-Truiden met een breed assortiment aan tweedehands schatten. Bij Okazi vinden we het belangrijk om deze unieke vondsten een tweede leven te geven. Ontdek onze diverse collectie van kwalitatieve tweedehands goederen, variërend van meubels tot kleding en van boeken tot elektronica. Stap binnen bij Okazi en laat je verrassen door de verborgen juweeltjes die wachten om herontdekt te worden.

Openingsuren: zat 11 mei 9u tot 17u
Of je nu pech hebt onderweg of op zoek bent naar een betrouwbare tweedehands fiets, wij staan voor je klaar. Bij ons kun je terecht voor snelle en kundige herstellingen, zodat je snel en veilig weer op pad kunt. Daarnaast bieden we een zorgvuldig samengestelde selectie tweedehands fietsen aan, die bestaan uit gerecupereerde en nieuwe onderdelen. Kom langs en ontdek hoe wij jouw fietservaring kunnen verbeteren!

Openingsuren: zat 11 mei 10u tot 17u
De Koninklijke Imkersbond van Sint-Truiden en omstreken is een bloeiende imkersvereniging met een honderdtal leden, actief in de bijenteelt.
Ons streefdoel is het met raad en daad bijstaan van jonge – en niet meer zo jonge – imkers.
We doen dit via vergaderingen, bijscholingen, lessenreeksen, doe-dagen, uitstappen en persoonlijk contact.

Openingsuren: zat 11 mei 10u tot 18u
Voedselbos De Nieuwe Hof is een stukje natuurlijk paradijs gelegen aan Kasteel en provinciaal domein Nieuwenhoven. Het bos is aangelegd in het jaar 2008 door agro-en permacultuurexpert Taco Blom en is daarmee het grootste en oudste voedselbos in provincie Limburg. Met zijn 4,2 hectare oppervlakte, voorziet het ons van een assortiment lekker en biologisch fruit, noten en kruiden waaronder enkele speciale soorten. We geven rondleidingen die personen de kans geven om meer te leren over permacultuur, maar ook helpen kennismaken met wat het voedselbos allemaal te bieden heeft. Naast oogsten, organiseren we op termijn verschillende fijne en uiteenlopende workshops want we willen dat De Nieuwe Hof een plaats wordt waar mensen terug kunnen verbinden met zichzelf het de heling van de pure natuur.

Openingsuren: automaten zijn 24/24 open
Als fruitteler verwerken wij onze eigen oogst tot afgewerkte artisanale producten, waaronder confituren, appel- en perensappen, stropen,
perenlikeur, opgelegd fruit zoals kersen op sap en appelmoes. We telen ook zelf mosterdzaden, die we vervolgens verwerken tot unieke Belgische mosterd.
Ook pure honing en uiteraard ons Haspengouws fruit kan je vinden in onze automaten. Enkele van onze producten zijn bovendien uitgeroepen tot erkend streekproduct. 

Openingsuren: zat 11 mei 8u tot 16u
We zijn een authentieke bakkerij en bakken brood en pattiserie zoals 50 jaar terug, zonder meelverbeteraars of andere toevoegingen.We maken onze puddingen en rijstpap nog zelf met rauwe melk, verwerken ons eigen fruit en groenten uit de tuin tot lekkere korte keten en faire produkten. 

Openingsuren: zat 11 mei 10u tot 17u
Bij Oxfam-Wereldwinkels vind je het ruimste assortiment fairtradeproducten van België. Met je aankoop steun je bovendien een
vrijwilligersbeweging die streeft naar structurele verandering in het handelssysteem. Rechtvaardiger en duurzaam consumeren? Dan ben je bij Oxfam aan het juiste adres!

Wat doet Sint-Truiden?

Lokaal bestuur Sint-Truiden wil als Faire Gemeente op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor duurzame producent in het Zuiden en het Noorden. Dat doen we door als stad fairtradeproducten en lokale, duurzame producten naar voren te schuiven.
Samen met de lokale fairtradetrekkersgroep worden acties op poten gezet om eerlijke handel in de kijker te zetten en burgers te sensibiliseren rond het thema. Zo is er het jaarlijkse fair trade ontbijt tijdens de dag van de jeugdbeweging met eerlijke en lokale producten, wordt er jaarlijks tijdens het wereldfeest met fair trade producten gewerkt en worden elk jaar projecten opgezet met lokale scholen tijdens de week van de fairtrade.

In 2019 kreeg iedere gemeente in Vlaanderen een score op de Fair-O-Meter.
De Fair-O-Meter is een instrument om het lokaal engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten.
Sint-Truiden werd bekroond met de titel van Fairste Gemeente van Limburg voor haar rechtvaardige en duurzame aankoopbeleid.
Ook bij de 2de Fair-O-Meter enquête eind 2022 scoorde Sint-Truiden zeer goed.
We behaalde een B-score oftewel de op 1 na hoogst haalbare score, maar er blijft natuurlijk steeds ruimte voor verbetering.

Meer info: www.defaireronde.be

Naar top